Loading...
Frokost og lunsjSnacks

Hjemmelaget mandelsmør

hjemmelaget mandelsmør

Å lage mandelsmør selv er superenkelt og så godt! Alt du trenger er mandler og salt. Og en blender!

Mandler inneholder mange gode stoffer som er bra for helsen din. Som alle nøtter og frø er de næringsrike og har et høyt innhold av fett. Fettet er hovedsakelig enumettet og noe linolsyre.

 

mandelsmør oppskrift

 

Noen egenskaper ved mandler:

  • Svært rike på vitamin E og B2, inneholder bra med B3 og folat
  • Inneholder mineralene mangan, magnesium og kobber
  • Inneholder antioksidanter som er viktige for å forebygge hjerte- og karsykdommer
  • Har en gunstig effekt på fettstoffene i blodet
  • Virker blodsukkerregulerende
  • Bidrar til fin hud

 

Nøtter og frø inneholder et stoff som heter fytinsyre. Det  er deres beskyttelse, omtrent slik som kaktusen har pigger. Fytinsyren beskytter mot blant annet insekter og mikroorganismer. For oss mennesker kan fytinsyre være problematisk for fordøyelsen samt at det hemmer opptaket av mineraler. Vi har ikke enzymer som kan bryte ned fytinsyren, men dersom vi bløtlegger nøtter og frø før vi bruker dem gjør vi enzymer i selve nøtten tilgjengelig. Disse enzymene bryter ned fytinsyren. For mange som har problemer med nøtter og frø vil bløtlegging være nok til at de kan tåle å spise noe av det.

Det som er viktig å være obs på dersom du velger å bløtlegge mandlene før bruk er at de er helt tørre før du bruker dem til mandelsmør. Her har jeg brukt vanlige ubehandlede nøtter. For de fleste tolereres litt nøtter greit uten bløtlegging, men dersom du spiser mye nøtter og frø kan du vurdere bløtlegging.

Mandelsmør kan brukes til så mye. Min favoritt er stangselleri med mandelsmør, men det er også fantastisk på eple. Litt mørk sjokolade med en klatt mandelsmør smaker himmelsk. Bruk det gjerne på yoghurt, kornblanding, på vafler og i smoothie. Mulighetene er uendelige! Minstefrøken i huset her var overlykkelig da hun kom hjem fra skolen til nylaget mandelsmør. Hun spiser det helst med skje og et stort smil om munnen!

 

hjemmelaget mandelsmør

 

Finn frem for å lage mandelsmør:

250 g mandler

Salt av god kvalitet. Selv bruker jeg himalayasalt

 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader. Spre mandlene utover et bakepapirkledt stekebrett og rist dem i ovnen i 12-15 minutter. Dette gir en nydelig ristet smak til mandelsmøret.

Ha dem over i en blender og kjør blenderen på lav hastighet. Så er det bare å vente på at magi skjer. Mandlene går fra å være smuler og malte mandler til å gradvis forvandles til smør. Dette tar alt fra 1 til 10 minutter avhengig av hvor sterk blenderen din er. Du må gjerne stoppe blenderen noen ganger for å dytte ned smuler fra kanten, bruk en slikkepott til dette. Øk gjerne hastigheten på blenderen etterhvert. Mot slutten tilsetter du noen klyper salt, prøv med et par klyper først og smak til. Om du ønsker at mandelsmøret ditt skal være litt crunchy stopper du blenderen mens det fremdeles er litt småbiter igjen. Ellers fortsetter du til du har nydelig fløyelsmykt mandelsmør.

La det avkjøle. Ha det over i tett beholder og oppbevar i kjøleskap.

Kos deg med mandelsmør. Det passer egentlig til alt 😉

11 comments
  1. Chiapudding med eple og kanel - StabilMat

    […] Rør sammen chiapudding med eple på kvelden så er frokosten klar når du står opp. Ha den over i et glass med lokk eller en mattermos og ha med til lunsj på skole eller jobb. Topp med mandelsmør og mer eplebiter. Mandelsmør kan du kjøpe ferdig, men det er veldig enkelt å lage selv. Oppskrift på hjemmelaget mandelsmør finner du her. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *