Loading...
Brød, muffins og annen bakstSurdeig

Eltefrie surdeigsrundstykker – halvgrove og luftige

Eltefrie surdeigsrundstykker

Surdeig altså! Det er så enkelt og så godt. Eltefrie surdeigsrundstykker er skikkelig luftige og smaker helt fantastisk. De står ofte på frokostbordet vårt i helgen.

Vi spiser sjelden brødmat i ukedagene – da går det mest i smoothie, chiapudding og gresk yoghurt – men i helgen bakes det alltid brød eller rundstykker! Som regel med surdeig. Det gir en helt fantastisk smak og konsistens til baksten.

I tillegg til at det smaker godt vil også surdeigsbaking gjøre brødmaten mer magevennlig. Ved å tilsette surdeig til melet vil det settes i gang en fermenteringsprosess som bryter ned ufordøyelige karbohydrater i melet. Det gjør at den ferdige baksten blir lettere fordøyelig. Mange som får reaksjoner etter inntak av brød opplever å tåle surdeigsbakst. I tillegg gjør surdeig baksten mer næringsrik. Antinæringsstoffer i kornet brytes ned under hevingen og fører til at vitaminer og mineraler er lettere for tarmen å ta opp.

Det tar litt tid å bake eltefrie surdeigsrundstykker, men tiden er stort sett venting. Mens du sover hviler deigen også!

Rundstykkene krever noen runder med strekk og brett. Er du usikker på hvordan du gjør det anbefaler jeg å søke på youtube – der finner du mange filmer som viser fremgangsmåten.

Rundstykkene er halvgrove på grovhetsskalaen. Du kan selv justere mengden grovt og fint mel du bruker, men rundstykkene vil ikke bli like luftige om du bruker veldig mye grovt mel. Jeg pleier uansett grovhet alltid å ha 50 gram havregryn i deigen.

Jeg har kun skrevet mel i oppskriften, det er altså ikke spesifisert hvilket mel du skal bruke. Jeg baker oftest disse med landhvete, men vanlig hvetemel eller spelt funker også! Ta det du måtte ha i skapene dine.

Pass på at surdeigen din er skikkelig fornøyd før du bruker den. Da får du bakst med den riktige konsistensen og smaken. Jeg mater min surdeig 1-1-1, det vil si like mye surdeig, mel og vann. Jeg veier alltid opp ingrediensene når jeg skal mate surdeigen, da har jeg kontroll på mengdene. Er surdeigen litt daff trenger den kanskje et par runder med mating før den er bakeklar.

Eltefrie surdeigsrundstykker
Eltefrie surdeigsrundstykker
Print Recipe
Eltefrie surdeigsrundstykker - halvgrove og luftige
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 14-16 minutter
Passive Time 12-24 timer
Porsjoner
rundstykker
Ingredienser
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 14-16 minutter
Passive Time 12-24 timer
Porsjoner
rundstykker
Ingredienser
Instruksjoner
 1. Rør surdeigen ut i vannet.
 2. Tilsett mel, havregryn og salt og rør raskt sammen. Dekk til deigen og sett den til side i romtemperatur i 30-60 minutter.
 3. Strekk og brett deigen. Ha fuktige hender. Ta tak i en flik deig og strekk den oppover for så å brette den over resten av deigen. Snu litt på bakebollen og ta tak i en ny deigflik. Fortsett til du har strukket og brettet rundt hele deigen. Dekk den så til og la den hvile i 30-60 minutter til.
 4. Ta en ny runde strekk og brett. La deigen hvile i 30-60 minutter.
 5. Strekk og brett en gang til. For hver gang du strekker må du behandle deigen litt mer varsomt. Dekk til deigen og la den hvile i romtemperatur i 2-4 timer.
 6. Sett hele bakebollen i kjøleskapet til neste dag. Deigen kan stå i kjøleskapet et par dager.
 7. Ta deigen ut av kjøleskapet 30 minutter før du skal steke rundstykkene.
 8. Sett stekeovnen på 250 grader, over- og undervarme. Du kan godt la bakebrettet stå i ovnen mens den blir varm.
 9. Hell deigen over på et lett melet bakebord. Strø litt mel over deigen. Vend den forsiktig i melet og form til en pølse som du deler i biter. Pass på å håndtere deigen forsiktig slik at du ikke slår luften ut av den. Legg rundstykkene på bakepapir.
 10. Sett i varm ovn og stek i 14-16 minutter.
 11. Avkjøl rundstykkene på rist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *