Loading...
Brød, muffins og annen bakstSurdeig

Saftige surdeigsrundstykker med rug og hvete

Surdeigsrundstykker med rug og hvete

Surdeigsrundstykker med rug og hvete er en ny favoritt! Fryseren er fylt opp av disse slik at ungdommen i huset alltid har digg skolemat klar. Vi tar opp så mange rundstykker som vi trenger til matpakker så tiner de i romtemperatur i løpet av natten.

Det er lenge siden jeg sluttet å bake med gjær. Nå baker jeg kun med surdeig! Det gir det aller beste resultatet i både brød, rundstykker, pizza og søtbakst. Prøv disse enkle og eltefrie surdeigsrundstykkene du også.

Deigen rører du raskt sammen. Så venter du 1 time før du kniper inn salt. Å vente med saltet gjør at det starter en nedbryting av enzymer i melet. Å bake med surdeig krever nokså lite tid og jobb, men litt strekk og brett er lurt å legge inn i hevetiden. Det bygger styrke i deigen og gjør at den holder formen bedre. 3-4 strekk/brett eller coil folds holder.

Strekk og brett gjøres ved å kile hånden mellom deigen og bakebollen og ta tak i en bit av deigen med våt hånd. Dra deigen litt opp før du bretter den over hele deigen og til motsatt side av der du startet. Fortsett med å strekke deler av deigen ved å rotere på bakebollen til du har strukket og brettet hele deigen.

Coil fold vil si at du med våte hender tar tak under midten av deigen ved å ha tomlene over deigen og resten av fingrene under deigen. Løft den forsiktig litt opp og mot deg slik at den ene halvdelen av deigen løsner fra underlaget. Senk den ned igjen mens du bretter den løse enden under midten av deigen. Gjør det samme med den andre halvdelen av deigen. Snu bakebollen 90 grader og gjenta samme prosedyre der. Har du ikke gjort det før kan det være lurt å søke opp en film på Youtube som viser teknikken.

Mellom hver strekk/brett eller coil fold får deigen hvile en halvtime. Til slutt lar du deigen heve et par timer i romtemperatur før du setter den i kjøleskapet til du er klar for å steke digge surdeigsrundstykker med rug og hvete. Perfekt for helgefrokosten!

surdeigsrundstykker
eltefrie surdeigsrundstykker med rug
rundstykker med surdeig
eltefrie surdeigsrundstykker med rug og hvete

Saftige surdeigsrundstykker med rug og hvete

Steketid 16 minutter
Rett Surdeig
Porsjoner 16 rundstykker

Ingredienser
  

  • 800 g vann
  • 200 g surdeig
  • 500 g siktet hvetemel
  • 400 g sammalt fin hvete
  • 100 g sammalt grov rug
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g solsikkekjerner
  • 20 g salt

Topping

  • Diverse frø og kjerner

FREMGANGSMÅTE
 

  • Ha vannet i en bakebolle
  • Tilsett surdeigen og rør til den er blandet godt ut. Bruk gjerne en liten visp eller en gaffel
  • Ha alt melet, sesamfrø og solsikkekjerner i bollen. Vent med saltet.
  • Rør med en sleiv eller hendene til alt er godt blandet.
  • Dekk til bakebollen og la den hvile i 1 time.
  • Strø saltet over deigen. Trykk saltet ned i deigen med fuktige fingre for å jobbe det inn i deigen. "Knip og dra" deretter i deigen med hendene til du har fått blandet saltet godt inn. Dekk til bakebollen og la deigen hvile i 30 minutter.
  • Nå er det klart for første strekk og brett. Fukt hånden med lunkent vann. Ta tak i en flik av deigen ved å kile hånden mellom deigen og bollen. Strekk den oppover og deretter over deigen til motsatt side av bollen. Snu litt på bollen. Ta tak i en ny flik av deigen og gjenta strekkingen og brettingen. Fortsett til du har fått strukket og brettet hele deigen.
  • La deigen hvile i 30 minutter. Gjenta strekk og brett og la deigen igjen hvile 30 minutter. Fortsett til du har gjennomført 4 strekk/brett. Du vil kjenne at deigen blir merkbart smidigere og strammere etterhvert som du strekker og bretter. Du kan gjerne bytte ut et par av strekk/brett med coil folds om du kjenner til den teknikken.
  • Sett så deigen til side og la den heve tildekket i romtemperatur i 2-3 timer.
  • Sett hele bakebollen i kjøleskapet til neste dag. Deigen kan stå minst 2-3 dager i kjøleskapet.
  • Når du er klar for å steke rundstykker setter du stekeovnen på 240 grader varmluft.
  • Gjør klart to stekebrett med bakepapir.
  • Strø frø og kjerner i et jevnt lag på kjøkkenbenken. Her har jeg brukt solsikkekjerner, sesamfrø og linfrø.
    Surdeigsrundstykker
  • Hvelv deigen over frø og kjerner ved å snu bakebollen opp/ned. Strekk den ut til passe størrelse.
    Rundstykker med surdeig
  • Ved hjelp av en fuktig deigskrape eller en skarp kniv deler du deigen i passe biter. Ha gjerne fuktige hender også. Flytt rundstykkene over på stekbrettene med frøene vendt opp.
    Enkle surdeigsrundstykker
  • Sett i varm ovn med en gang (kan selvfølgelig heve en halvtime om du ønsker). Stek i 8 minutter. Bytt så plass på brettene og stek i ca 8 minutter til.
  • Avkjøl rundstykkene på rist.

Merknader

Dersom du vil forme rundstykkene på en enda enklere måte kan du gjøre det! Da tar du tak i en bit av deigen i bakebollen med fuktig hånd og klipper av et rundstykke med en fuktig saks som du holder i andre hånden. Legg direkte på bakepapir eller rull i frø og kjerner først.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Recipe Rating