Loading...
Frokost og lunsjKosthold og helse

Mine beste matpakketips

Matpakketips

Det er tid for skolestart og vi gjør oss igjen klar for å lage matpakker til barna. Vi vil jo gjerne at de skal få næringsrik og god mat – og ikke minst er det viktig at maten vi sender med dem spises. En matboks som kommer hjem igjen urørt er ikke noe særlig.

Her deler jeg mine beste matpakketips med deg! Det er mange alternativer som er minst like gode – og mye bedre enn skiver. Er barnet ditt glad i brød er det ingenting i veien for å ha det i matpakken. Men tenk over hvilket brød og pålegg du velger!

Tips til matpakke

Skolematen til barna bør inneholde både proteiner, karbohydrater fra gode kilder og godt med fett. Brødskiver med nugatti, som mine barn forteller at mange på deres alder spiser omtrent hver dag, er langt fra bra nok. Det skaper blodsukkerkaos som gir dårlig konsentrasjon og uro. Det gir ikke påfyll som holder barna konsentrerte og våkne gjennom dagen. Barna trenger næringsstoffer som gir dem energi og overskudd. Og matpakken trenger absolutt ikke å være avansert. Gjør det enkelt! Her skal du få mine beste matpakketips og oppskrifter!

Tips 1: Kjøp matbokser med flere rom

Jeg bruker i tillegg små muffinsformer i silikon som jeg putter ulike bær, grønnsaker og frukt i. Kjøp gjerne noen små kjøleelementer som holder maten kald og appetittelig frem til lunsj. Eller frys små poser med skyr og putt i matboksen på morgenen. Da holder maten seg kald og skyren er tint til lunsj.

Matpakketips

Tips 2: Invester i en mattermos

Mattermos har større åpning enn en tradisjonell termos og er perfekte til både varm og kald mat. Pass på at du får tak i en termos av god kvalitet, den må holde maten både varm og kald nok til at ikke bakteriene stortrives…

Matpakke

Tips 3: Varier!

Barna blir leie og gidder ikke spise om det er det samme i matboksen hver dag. Det betyr ikke at det skal ligge noe nytt i matboksen hver dag, men litt variasjon kan gjøre at barna spiser mer.

Tips 4: Lær barna om hvorfor det er viktig med riktig påfyll

Barn er nysgjerrige og lærevillige og synes det er spennende å lære om hvilken mat som er bra. Hjemme hos oss snakker vi aldri om sunn eller usunn mat. I stedet kaller vi det mat som gir en glad kropp og et smart hode. Maten som gjør kroppen og hodet sur og grinete spiser vi ikke i hverdagen, men på lørdagen har vi både nugatti og smågodt. Husk at det er hva vi spiser i hverdagen som teller.

Tips 5: La barna komme med forslag til hva de vil ha i matboksen

Og ha som en regel at de må prøve å komme med forslag som gjør kroppen glad. Barn liker en utfordring!

Tips til matpakke

Så hva kan vi ha i matboksen?

ALLTID FRUKT OG GRØNNSAKER. Velg gjerne noe med ulike farger, det gir ulike vitaminer og antioksidanter. Skjær grønnsaker og frukt i biter, da spiser barna mer. Hva med GRØNNSAKER OG DIP?

Matpakke tips

VAFLER – her finner du oppskrift på vafler som alle elsker

RUNDSTYKKER – prøv for eksempel disse herlige rundstykkene av emmer og spelt  som er min families favoritt eller disse proteinrundstykkene som er ferdige på 30 minutter

PANNEKAKER– du finner oppskrift her

Matpakketips

KNEKKEBRØD– legg aller helst pålegget for seg selv slik at ikke knekkebrødene blir myke til lunsj. Prøv denne oppskriften, dette er de beste knekkebrødene jeg vet

SMOOTHIE – i mattermos. Husk at en bra smoothie skal inneholde både proteiner, gode karbohydratkilder og fett. Fett er viktig fordi det bidrar til å stabilisere blodsukkeret slik at man slipper blodsukkerkaos og dårlig konsentrasjon. Prøv med avokado eller eggeplomme i smoothie. I tillegg til bra fett gir det en fantastisk konsistens

SUPPE ELLER LAPSKAUS i mattermos

Matpakkeinspirasjon

GRESK YOGHURT med granola eller nøtter, bær og honning

OVERNIGHT OATS, for eksempel denne med chiafrø og bær

KOKTE EGG, EGGERØRE ELLER OMELETT. Jeg pleier å koke opp mange egg som jeg har liggende med skall på i kjøleskapet, da holder de seg lenge. Det er så lettvint!

Tips til matpakke

SMÅ GRILLSPYD med skinke/kjøttboller, agurk og ost

WRAPS, LOMPER  eller GROVE PITABRØD- fyll dem for eksempel med ost, skinke og grønnsaker eller kylling, salat og dressing

MIDDAGSRESTER 

PASTASALAT med grønnsaker og skinke. Kok fullkornspasta, gjerne av spelt. Ha i grønnsaker de siste minuttene. Avkjøl og bland i skinkebiter. Det holder seg i kjøleskapet et par dager. Send gjerne med et lite beger ketchup eller rømme som barna kan ha til.

Matpakketips

OSTEBITER

GRANOLABARER – ha med en liten bit av disse granolabarene med honning og peanøttsmør til dessert

NØTTER – både rå og ristede nøtter er gode alternativer

HAVREGRØT– ha den i mattermos. Tilsett litt ekstra væske i havregrøten slik at den ikke blir for tykk frem mot lunsj. Rør gjerne inn en eggeplomme før du har grøten på termos, den er full av næring og gir bra fett. Vi har ofte med oss en stor termos med havregrøt på fjelltur også. Så har vi et eget beger med oppskjært frukt eller smør, kanel og kokosblomstsukker som vi har over når vi skal spise

Matpakke tips

Lykke til! Hva er dine beste matpakketips?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *