Loading...
Brød, muffins og annen bakstFrokost og lunsj

Eltefrie rundstykker av emmer og spelt

Eltefrie rundstykker

Herlige rundstykker laget av emmer og spelt som er superenkle å lage. Disse er hele familiens favoritt, både store og små digger disse! Emmer er en gammel kornsort og er en av forfedrene til spelt. Den er rik på fiber og har lavt fettinnhold. Smaken er nøtteaktig og litt søt. Den har svakt gluten og trenger lang hevetid. Dagens moderne melsorter som hvete gir for mange store problemer i form av fordøyelsesproblemer og betennelsesreaksjoner. Emmer tåles godt av de fleste, inkludert mennesker med fordøyelsesproblemer og hvete/glutenintoleranse. Til mennesker med cøliaki anbefales emmer derimot ikke (kilde: norsk urkorn). Emmer får du kjøpt i helsekostbutikker og noen få dagligvarebutikker.

Her er emmer kombinert med spelt, som også er et urkorn. Spelt har som emmer et svakere gluten enn hvete og mange opplever å også tåle spelt bedre. Svakere gluten vil si at glutenet er lettere fordøyelig for oss. Spelt har veldig gode bakeegenskaper og kan erstatte hvete i de fleste oppskrifter. Bruk gjerne en kombinasjon av siktet og finmalt/sammalt spelt. I finmalt mel er hele kornet med, mens i siktet mel er alle skalldelene i kornet fjernet.

Eltefrie rundstykkerEltefrie rundstykker

De aller fleste har nytte av å redusere på gluten i kostholdet. Å bytte ut hvete med urkorn vil kunne gi positive utslag på helsen. Du får mer næring fra urkorn samtidig som du reduserer glutenmengden.

Deigen til disse rundstykkene rører du raskt sammen og lar stå til heving over natten. Du kan gjerne lage deigen på morgenen og la den stå til du kommer hjem fra jobb. Ved å la deigen langtidsheve bidrar du til å fjerne den problematiske fytinsyren slik at du får bedre utbytte av næringsstoffene i kornet.

Rundstykkene trenger ikke etterheving, men du kan gjerne la dem etterheve litt. De er perfekte til helgefrokosten eller som tilbehør til suppen på ettermiddagen.

De er så luftige og myke inni. Perfekt!

PS! Du kan selvfølgelig bruke hvilket mel du ønsker til disse rundstykkene. Ta det du har i skapet. 50/50 siktet og sammalt spelt funker som bare det, det samme gjør hvetmel om det er det du har.

Rundstykker av emmer og speltEltefrie rundstykker

Til 8 store rundstykker trenger du:

250 g emmer

250 g spelt, bruk gjerne en kombinasjon av siktet og sammalt

100 gram solsikkekjerner

1 liten ts tørrgjær

1 ts salt

1 ss flytende honning

4 dl kaldt vann

Til dag 2 trenger du:

60-80 g mel, jeg brukte like deler emmer og spelt

Eltefrie rundstykkerRUndstykker av emmer og spelt

Slik går du frem:

Bland alt det tørre i en bakebolle. Du bestemmer selv grovheten på rundstykkene ved å regulere hvor stor andel grovt mel du bruker. Ha gjæren i det tørre og tilsett honning og kaldt vann. Rør sammen deigen for hånd med sleiv. Ikke bland mer enn nødvendig.

Dekk bakebollen med lokk, evt plast og et håndkle. La deigen stå på benken over natten.

Neste morgen har deigen hevet og blitt mer flytende. Sett ovnen på 250-300 grader avhengig av hva max varme på din ovn er.

Finn frem mel og hell det på kjøkkenbenken. Tøm deigen over melet. Jobb forsiktig deler av melet inn i deigen slik at den holder på formen. Del deigen i 8 deler som du vrir og vender i resten av melet. Legg på bakepapirkledt stekebrett. Det er ikke nødvendig å heve disse nå, men du kan selvfølgelig gjøre det om du ønsker.

Sett i varm ovn og stek i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.

Nyt nybakte rundstykker lunkne med smør. Mmmmmm 🙂

8 comments
  1. Hege Cecilie

   Ja ikke sant at disse er gode?! Veldig kjekt at du liker dem:-) De er en stor favoritt som vi aldri blir leie hjemme hos oss!

 1. Olivia

  Hei!
  Jeg kjøpte feil, kjøpte helkorn av emmer… synes det er veldig vanskelig å finne noe på nett hvordan jeg bruker disse. Har bare funnet setningen «’må bløtlegges før brukes i deig». Så jeg har nå bløtlagt emmer i ett døgn.
  Jeg tok utgangspunkt i oppskriften, og tok da mindre emmer, i tilfellet det ble for grovt. Jeg hadde ikke solsikkekjerner, så tenkte helkornene kunne erstatte. Halverte oppskriften så ble litt over 50 g bløtlagt emmer. Og resten spelt, litt bygg og litt havre. Står til heving nå, krysser fingrene for at det kan funke!

  Tar gjerne i mot tips!
  Hilsen nysgjerrig amatør-baker 🙂

  1. Hege Cecilie

   Hei Olivia! Denne kommentaren hadde gått meg hus forbi så jeg beklager sent svar. Håper rundstykkene dine ble bra? Min erfaring er at det meste av mel, korn og frø funker i en deig som dette. Jeg liker best å ha spelt eller landhvete som base og tilsette litt diverse etter hva jeg har i skapene. Disse har jeg bakt utallige ganger og fått bra resultat hver gang. Deigen blir litt løs når den står over natten så da er det viktig å jobbe godt med mel inn i deigen og å vri rundstykkene i mel når du baker de ut, ellers vil de kunne skli litt utover og bli flate. Enkelte hele kjerner kan fortsatt være litt harde etter bløtlegging så om du opplevde det med emmer helkorn er et tips å koke dem i rikelig med vann i 30-45 minutter før du heller av vannet, avkjøler dem og tilsetter i deigen. Da er det en del væske i kornene så du kan redusere mengden væske i deigen noe. Spør gjerne om du lurer på noe mer 🙂

  1. Hege Cecilie

   Så kjekt at du liker rundstykkene:-) Disse er blant mine favoritter – enkle å lage og smaker skikkelig godt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *