Loading...
Brød, muffins og annen bakstSurdeig

Surdeigsrundstykker med havregryn

Surdeigsrundstykker med havregryn

Eltefrie surdeigsrundstykker er enkle å lage, smaker skikkelig godt og er i tillegg fulle av gode fiber fra havregryn, frø og kjerner. Du rører sammen deigen og lar den stå noen timer i romtemperatur før du setter bakebollen i kjøleskapet. Neste morgen former du raskt rundstykker og steker dem med en gang. Så er frokosten klar!

Jeg liker å steke så mange rundstykker som vi trenger til frokost og la resten av deigen stå i kjøleskapet videre. Den kan nemlig stå kaldt i flere dager. Selv har jeg latt den stå i 4 dager før jeg har stekt surdeigsrundstykker og det har ikke vært noe problem. Rundstykkene smakte like godt!

Surdeig er en takknemlig og enkel måte å bake på. Jeg liker at deigen kan stå «på vent» til det passer å bake. I tillegg får vi sunnere, mer næringsrike og mer magevennlige brød når vi baker med surdeig. Vinn vinn på alle måter altså!

Disse rundstykkene er en stor favoritt til helgefrokosten hos oss. Ofte lager jeg klar en deig hjemme som vi tar med oss på hytta og steker neste morgen. Lite slår lukten av nybakt til frokost!

Har du ikke surdeig kan du prøve deg på noen av mine andre rundstykkefavoritter. For eksempel disse superenkle rundstykkene med chiafrø eller disse med frø og kjerner.

Print Recipe
Surdeigsrundstykker med havregryn
Surdeigsrundstykker med havregryn
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Passive Time 16-36 timer
Porsjoner
rundstykker
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Passive Time 16-36 timer
Porsjoner
rundstykker
Surdeigsrundstykker med havregryn
Instruksjoner
 1. Bland alt det tørre i en bakebolle.
 2. Rør surdeigen ut i vannet og ha det over i bakebollen. Bland sammen til en seig deig.
 3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la stå i romtemperatur i 5-10 timer.
 4. Sett hele bakebollen i kjøleskapet til neste dag.
 5. Nå kan deigen stå kaldt til neste morgen eller når det passer å bake i løpet av de neste dagene. Den kan stå i kjøleskapet i 3-4 dager.
 6. Sett stekeovnen på 250 grader, over og undervarme. La stekebrettet stå i mens ovnen blir varm.
 7. Ta deigen ut av kjøleskapet. Form rundstykker ved hjelp av to skjeer og legg dem på et bakepapir. Det er ikke nøye med formen. Strø over frø eller havregryn om du ønsker.
 8. Flytt bakepapiret med rundstykkene på over på det varme stekebrettet. Her kan det være lurt med litt hjelp, men det går på egenhånd også.
 9. Stek i 18-22 minutter. Avkjøl rundstykkene på rist.
8 comments
 1. Ulla Vestergaard

  Helt fantastisk oppskrift på surdeigsrundstykker, veldig god smak med speltmel. Det er ikke siste gang jeg baker etter den oppskriften

  1. Hege Cecilie

   Hei Ulla! Tusen takk, veldig kjekt å høre at du liker rundstykkene:-) Jeg digger at de er så enkle å lage, og ikke minst at de smaker så godt! Hilsen Hege

 2. Frida

  Har forsøkt meg på litt surdeigsrundstykker tidligere, og med denne oppskriften er det første gang jeg ble ordentlig fornøyd! De ble skikkelig gode og kommer til å bli bakt flere ganger, tusen takk for god oppskrift 🙂
  – Frida

  1. Hege Cecilie

   Hei Frida! Så utrolig kjekt at rundstykkene ble gode 🙂 Disse er en favoritt her hjemme også. Jeg digger at deigen kan stå i kjøleskapet til det passer å steke eller vi får lyst på nybakte rundstykker. Hilsen Hege

 3. Charlotte

  Hvordan vet du om surdeigsstarteren er livlig nok? Kan du evt «jukse» litt med å ha i en liten mengden tørgjær som oppløses sammen med starteren?

  1. Hege Cecilie

   Hei Charlotte! En grei indikasjon på om surdeigen er bakeklar er at den dobler seg i størrelse etter å ha fått mat (gjerne i løpet av 6-12 timer). Den har gjerne fine luftbobler. Mange liker også å ta flytetesten. Da har du litt surdeig i kaldt vann og ser om den flyter. Min erfaring er at det ikke er nødvendig at den flyter for å være klar til å bake med så dette er ikke så viktig for min del.
   Er surdeigen litt daff kan du gjerne mate den hver dag, evt to ganger daglig, i en periode. Da vil den raskt kvikne til.

   Det er ingenting i veien for å bruke litt gjær samnmen med surdeigen. Da blir det jo ikke rene surdeigsrundstykker, men det går helt fint 🙂
   Hilsen Hege

 4. Vigdis

  Hei.
  Ganske fersk som surdeigsbaker, og kom over denne oppskriften. Kjempegode rundstykker, og nå kan jeg slumpe litt med solsikkefrø og andre meltyper med like godt resultat!
  Tusen takk!
  Hilsen Vigdis

  1. Hege Cecilie

   Hei Vigdis! Så utrolig kjekt at surdeigsrundstykkene falt i smak. Og som du sier, man kan slumpe litt og bruke det man har av mel og få et bra resultat. Ha en fin dag 🙂
   Hilsen Hege

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *