Loading...
Brød, muffins og annen bakstSurdeig

Surdeigsrundstykker med havregryn

Surdeigsrundstykker med havregryn

Eltefrie surdeigsrundstykker er enkle å lage, smaker skikkelig godt og er i tillegg fulle av gode fiber fra havregryn, frø og kjerner. Du rører sammen deigen og lar den stå noen timer i romtemperatur før du setter bakebollen i kjøleskapet. Neste morgen former du raskt rundstykker og steker dem med en gang. Så er frokosten klar!

Jeg liker å steke så mange rundstykker som vi trenger til frokost og la resten av deigen stå i kjøleskapet videre. Den kan nemlig stå kaldt i flere dager. Selv har jeg latt den stå i 4 dager før jeg har stekt surdeigsrundstykker og det har ikke vært noe problem. Rundstykkene smakte like godt!

Surdeig er en takknemlig og enkel måte å bake på. Jeg liker at deigen kan stå «på vent» til det passer å bake. I tillegg får vi sunnere, mer næringsrike og mer magevennlige brød når vi baker med surdeig. Vinn vinn på alle måter altså!

Disse rundstykkene er en stor favoritt til helgefrokosten hos oss. Ofte lager jeg klar en deig hjemme som vi tar med oss på hytta og steker neste morgen. Lite slår lukten av nybakt til frokost!

Har du ikke surdeig kan du prøve deg på noen av mine andre rundstykkefavoritter. For eksempel disse superenkle rundstykkene med chiafrø eller disse med frø og kjerner.

Print Recipe
Surdeigsrundstykker med havregryn
Surdeigsrundstykker med havregryn
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Passive Time 16-36 timer
Porsjoner
rundstykker
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Passive Time 16-36 timer
Porsjoner
rundstykker
Surdeigsrundstykker med havregryn
Instruksjoner
  1. Bland alt det tørre i en bakebolle.
  2. Rør surdeigen ut i vannet og ha det over i bakebollen. Bland sammen til en seig deig.
  3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la stå i romtemperatur i 5-10 timer.
  4. Sett hele bakebollen i kjøleskapet til neste dag.
  5. Nå kan deigen stå kaldt til neste morgen eller når det passer å bake i løpet av de neste dagene. Den kan stå i kjøleskapet i 3-4 dager.
  6. Sett stekeovnen på 250 grader, over og undervarme. La stekebrettet stå i mens ovnen blir varm.
  7. Ta deigen ut av kjøleskapet. Form rundstykker ved hjelp av to skjeer og legg dem på et bakepapir. Det er ikke nøye med formen. Strø over frø eller havregryn om du ønsker.
  8. Flytt bakepapiret med rundstykkene på over på det varme stekebrettet. Her kan det være lurt med litt hjelp, men det går på egenhånd også.
  9. Stek i 18-22 minutter. Avkjøl rundstykkene på rist.
30 comments
  1. Ulla Vestergaard

    Helt fantastisk oppskrift på surdeigsrundstykker, veldig god smak med speltmel. Det er ikke siste gang jeg baker etter den oppskriften

    1. Hege Cecilie

      Hei Ulla! Tusen takk, veldig kjekt å høre at du liker rundstykkene:-) Jeg digger at de er så enkle å lage, og ikke minst at de smaker så godt! Hilsen Hege

  2. Frida

    Har forsøkt meg på litt surdeigsrundstykker tidligere, og med denne oppskriften er det første gang jeg ble ordentlig fornøyd! De ble skikkelig gode og kommer til å bli bakt flere ganger, tusen takk for god oppskrift 🙂
    – Frida

    1. Hege Cecilie

      Hei Frida! Så utrolig kjekt at rundstykkene ble gode 🙂 Disse er en favoritt her hjemme også. Jeg digger at deigen kan stå i kjøleskapet til det passer å steke eller vi får lyst på nybakte rundstykker. Hilsen Hege

  3. Charlotte

    Hvordan vet du om surdeigsstarteren er livlig nok? Kan du evt «jukse» litt med å ha i en liten mengden tørgjær som oppløses sammen med starteren?

    1. Hege Cecilie

      Hei Charlotte! En grei indikasjon på om surdeigen er bakeklar er at den dobler seg i størrelse etter å ha fått mat (gjerne i løpet av 6-12 timer). Den har gjerne fine luftbobler. Mange liker også å ta flytetesten. Da har du litt surdeig i kaldt vann og ser om den flyter. Min erfaring er at det ikke er nødvendig at den flyter for å være klar til å bake med så dette er ikke så viktig for min del.
      Er surdeigen litt daff kan du gjerne mate den hver dag, evt to ganger daglig, i en periode. Da vil den raskt kvikne til.

      Det er ingenting i veien for å bruke litt gjær samnmen med surdeigen. Da blir det jo ikke rene surdeigsrundstykker, men det går helt fint 🙂
      Hilsen Hege

  4. Vigdis

    Hei.
    Ganske fersk som surdeigsbaker, og kom over denne oppskriften. Kjempegode rundstykker, og nå kan jeg slumpe litt med solsikkefrø og andre meltyper med like godt resultat!
    Tusen takk!
    Hilsen Vigdis

    1. Hege Cecilie

      Hei Vigdis! Så utrolig kjekt at surdeigsrundstykkene falt i smak. Og som du sier, man kan slumpe litt og bruke det man har av mel og få et bra resultat. Ha en fin dag 🙂
      Hilsen Hege

  5. Max

    Hei. Ville bare si at disse rundstykkene var det beste jeg har laget med min surdeigsstarter. De er bare knallgode! Hilsen Max 🙂

  6. Hildegun Fredriksen

    Tusen takk for oppskrift Hege! Jeg er også veldig godt fornøyd med disse rundstykkene. Har laget dem flere ganger og har satt en deig nå.
    Andre rundstykker jeg har laget har flytt ut, men disse holder formen.
    Hilsen Hildegun

    1. Hege Cecilie

      Hei Hildegun! Så kjekt at du liker oppskriften og takk for at du tok deg tid til å kommentere 🙂 Surdeig er så gøy å bake med! Hilsen Hege

  7. Maj Meland

    Hei!
    Fant nettopp oppskriften din på surdeigsrundstykker, og fikk lyst til å prøve den. Jeg matet surdeigsstarteren min i kveld, og skal bake i morgen. Etter heving av deigen i 5-10 timer sier du at du putter deigen i kjøleskapet til dagen etter, eller flere dager senere. Har du prøvd å trille den til rundstykker rett etter den første hevingen, hevet dem og så stekt dem samme dag? Jeg bør bli ferdig med dem i morgen 😉

    1. Hege Cecilie

      Hei Maj! Jeg har ikke prøvd å gjøre det slik nei. Jeg foretrekker som regel å ha surdeigsbaksten stående kaldt for å la smakene få utvikle seg skikkelig. Dette er en nokså seig deig som det ikke er så lett å forme på vanlig måte, den holder ikke formen så godt. Jeg ville latt den stå i romtemperatur så lenge det passer og deretter formet og stekt med en gang. Obs at steketiden blir litt kortere med en romtemperert deig. Hilsen Hege Cecilie 🙂

  8. Kåre

    Knall-gode rundstykker og helt fantastisk at deigen kan stå i kjøleskapet. Ingen sak å ta dem rett ut derfra og steke dem om morgene slik at familien har ferske rundstykker i løpet av en halvtime! Endelig en løsning med surdeig som ikke fordrer at man står opp to timer før resten av familien!

    1. Hege Cecilie

      Hei Kåre, så kjekt at rundstykkene falt i smak! Enkle løsninger som ikke tar all verdens tid er gull i hverdagen. Ha en fin dag 🙂
      Hilsen Hege Cecilie

    1. Hege Cecilie

      Hei Randi! Så kjekt at du liker rundstykkene 🙂 Jeg har mange gode oppskrifter med surdeig liggende så det kommer litt av det på bloggen fremover!
      Hilsen Hege Cecilie

    1. Hege Cecilie

      Hei Kristine! Det går fint å doble oppskriften. Doble alle ingrediensene, også surdeigsstarteren 🙂
      Ha en fin dag 🙂
      Hilsen Hege Cecilie

  9. Liv Sissel

    Veldig glad for at fant siden din! Har laget rundstykkene og dei var veldig gode. Veldig lett oppskrift.
    Du har mykje anna godt på sida di, så eg må nok inn igjen her og få inspirasjon.

    1. Hege Cecilie

      Hei Liv Sissel! Så koselig å høre 🙂 Enkle og gode oppskrifter kan vi aldri få nok av.
      Ha en fin dag!
      Hilsen Hege Cecilie

  10. Eva Aasen

    Hei!
    Jeg tenker å bake surdeigrundstykker i muffingsform ( for stekeovn teflontype), må jeg smøre formen først?
    Jeg bruker vanligvis ildfast form med lokk å bake brød i. Alltid perfekt resultat.
    Hilsen Eva

    1. Hege Cecilie

      Hei Eva! Jeg ville smurt formen med smør først ja, da slipper rundstykkene lett.
      Ha en fin dag 🙂
      Hilsen Hege Cecilie

    1. Hege Cecilie

      Så kjekt å høre, Jane 🙂 Tusen takk for tilbakemeldingen!
      Ønsker deg en fin dag!
      Hilsen Hege Cecilie

    1. Hege Cecilie

      Hei Pernille! Jeg fryser surdeigsrundstykker ferdigstekte, det fungerer veldig fint 🙂
      Hilsen Hege Cecilie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *