Loading...
Brød, muffins og annen bakstFrokost og lunsj

Langtidshevede rundstykker med frø og kjerner

Kaldhevede rundstykker

Langtidshevede rundstykker med frø og kjerner er familiens definitive favorittfrokost! Perfekt til lange og gode helgefrokoster og som tilbehør til suppe og salat.

Deigen lager du dagen før så er det bare stekingen som gjenstår når du står opp. Deigen hever i kjøleskapet over natten og når du står opp tar du den ut fra kjøleskapet, legger klatter på et bakepapir og setter rundstykkene i varm ovn. Superenkelt!

Deigen kan du ha stående flere dager i kjøleskapet. Stek opp så mange rundstykker du trenger på morgenen og sett resten av deigen tilbake i kjøleskapet. Slik har du nystekte rundstykker til frokost flere morgener på rad!

Når vi langtidshever deigen blir den både mer magevennlig og sunnere. I tillegg smaker langtidshevede rundstykker mye bedre.

Korn (mel), frø og kjerner inneholder noe vi kaller antinæringsstoffer. Vi kan se på det som plantenes beskyttelse mot insekter, bakterier og å bli spist blant annet. Disse antinæringsstoffene kan irritere tarmslimhinnen i varierende grad etter hvor mye vi tåler. Når vi langtidshever brytes disse stoffene ned, noe som gjør brødet mer magevennlig. Har du irritabel tarm bør du være ekstra nøye med å langtidsheve bakst.

Du må sette av litt tid dagen før du planlegger å spise rundstykkene. De blir nemlig aller best ved å lage deigen i flere trinn og å la den heve i romtemperatur noen timer før den settes i kjøleskapet. Tiden det tar er likevel aller mest venting så det krever lite av deg. Og disse rundstykkene er definitivt verdt å vente på! Når du bare kommer i gang er det kjempeenkelt, jeg lover!

Print Recipe
Langtidshevede rundstykker med frø og kjerner
Kaldhevede rundstykker
Forberedelse 20 minutter
Koke/steketid 16-18 minutter
Passive Time 12-24 timer
Porsjoner
rundstykker
Ingredienser
Bløtlegging av frø og kjerner
Deig
Heving
Forberedelse 20 minutter
Koke/steketid 16-18 minutter
Passive Time 12-24 timer
Porsjoner
rundstykker
Ingredienser
Bløtlegging av frø og kjerner
Deig
Heving
Kaldhevede rundstykker
Instruksjoner
 1. Bland sammen frø og kjerner med kokende vann i en bolle. La det stå mens du gjør klart deigen.
 2. Bland alle ingrediensene til deigen (mel, havregryn, vann og kefir) i bakebollen til kjøkkenmaskinen. Rør til det ikke er melklumper. La det stå tildekket i romtemperatur i 45-60 minutter.
 3. Når det har gått 45-60 minutter blander du lunkent vann, honning og gjær i en liten skål eller glass.
 4. Tilsett det til deigen sammen med de bløtlagte frøene og kjernene. La kjøkkenmaskinen gå på sakte fart i 1-2 minutter til det er blandet inn.
 5. Tilsett så saltet og elt deigen i 5-10 minutter på sakte fart, øk gjerne farten litt underveis. Deigen er fremdeles seig når eltingen er ferdig.
 6. Ha deigen over i en bolle med lokk eller dekk med plast og håndkle.
 7. La den stå i romtemperatur i noen timer, alt fra 1-6 timer er greit. Sett så hele bakebollen i kjøleskapet og la den stå kaldt til neste dag. Du kan la deigen stå i kjøleskapet i flere dager. Slik kan du ha ferske rundstykker flere morgener på rad. Stek da bare rundstykker av deler av deigen og sett resten tilbake i kjøleskapet.
 8. På morgenen setter du stekeovnen på 250 grader, over- og undervarme. Ha stekebrettet i ovnen (uten bakepapir) mens ovnen varmes opp.
 9. Bruk to spiseskjeer til å legge klatter av deig på et bakepapir, ca 9 rundstykker per brett. Det er ikke nøye med formen. Strø gjerne over frø om du ønsker (valmuefrø eller linfrø for eksempel).
 10. Når ovnen er varm tar du stekebrettet ut og løfter hele bakepapiret med rundstykkene på over, det er lettest å være to når det skal gjøres.
 11. Stek rundstykkene midt i ovnen i 16-18 minutter.
 12. Avkjøl på rist.
One comment
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *