Loading...
Frokost og lunsjKaker, kjeks og desserter

Oldemors havrekjeks

Havrekjeks

Det er noe eget med oldemødre. Enten så er de utrolig flinke til å lage mat eller så elsker de å fortelle spøkelseshistorier! Og noen mestrer begge deler! Ihvertfall var mine oldemødre slik. Jeg har mange gode minner om fantastiske tradisjonsrike middager, herlig bakst og historier som fikk frem både latter og frykt… 

En av mine oldemødre var kjent for sine fantastiske havrekjeks. Jeg har laget en variant der det hvite sukkeret er byttet ut med kokosblomstsukker, men jeg tror nok at «olde» hadde godkjent dem likevel.

En annen av mine oldemødre laget verdens beste kakemenn! Og kjøttsuppe og komler… Og fiskeboller i hvit saus som var så full av smør at sausen var lysegul. Jeg får vann i munnen bare av å tenke på alt det gode!

 

HavrekjeksHavrekjeks

 

Men nå over til havrekjeksen. Havre er ekte superkorn med høyt innhold av fiberet betglukan som styrker immunforsvaret og holder blodsukkeret under kontroll. Havrekjeks smaker aller best med et tykt lag smør og gjerne ost.

 

Ingredienser til havrekjeks (35 stk):

150 g romtemperert smør

100 g kokosblomstsukker (evt sukker eller annen søtning)

200 g siktet spelt eller hvetemel

2 ts natron

2 ts hornsalt

1 1/2 dl melk

300 – 325 g havregryn

 

Slik gjør du:

Smør og kokosblomstsukker piskes. Jeg bruker kjøkkenmaskin med K-spade. Bland natron og hornsalt i speltmelet. Ha i mel og melk vekselvis og bland godt. Tilsett så  havregryn og kjør maskinen til du har en samlet, men litt seig deig. Ha i litt ekstra havregryn om du synes den er for våt.

Sett deigen kaldt i minst en time.

Kna inn litt mel i deler av deigen av gangen. Kjevle ut på et godt melet bakebord slik at det ikke henger fast. Stikk ut kjeks ved hjelp av et glass i passende størrelse og legg på bakepapirkledd brett.

Havrekjeks stekes på 180 grader i ca 10 minutter.

Oppbevar kjeks i tett kakeboks.

 

Havrekjeks med spelt

5 comments
    1. Hege Cecilie

      Hei Kristin! Honning er jeg usikker på, men sukrin gold går veldig bra:-) Jeg bakte nettopp havrekjeksene selv med landhvete og en blanding av sukrin+ og sukrin gold, det ble helt supert.

    1. Hege Cecilie

      Hei! Jeg har for enkelthets skyld brukt 50 gram av hver. Sukrin+ er jo søtere enn vanlig sukker, men det har funket helt supert å bruke 50/50 av disse. Hilsen Hege 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *