Loading...
Brød, muffins og annen bakstFrokost og lunsj

Tobinekaker – sukkerfrie lefser

lefser

sukkerfrie lefser

 

Tykklefse, nordlandslefse, gongkaker…Jeg må innrømme at jeg er usikker på hva det korrekte navnet på denne type lefser er, men for meg heter de bare Tobinekaker. Disse er gode barndomsminner for meg! Hver påske fikk vi servert slike av gamle Tobine da vi var på Tonstad for å handle inn til påskehelgen. Jeg ville prøve å gjenskape de gode lefsene og hadde lyst til å lage en sukkerfri versjon. Disse ble skikkelig gode!

Jeg har byttet ut sukkeret med en blanding av sukrin+ og sukrin gold, men kokosblomstsukker vil sikkert også fungere veldig bra. Vanlig sirup ble byttet ut med fibersirup gold som inneholder lite sukkerarter og mye nyttige prebiotiske fibre. Fibersirup gold smaker skikkelig søtt og godt og er også nydelig på grøt og yoghurt. Du får kjøpt sukrin på helsekostbutikker og mange matbutikker, men fibersirup har jeg foreløpig bare sett på helsekost. Du kan også bestille på nett, og dersom du bestiller fra Arnika får du 10% fast rabatt på alt du handler ved å bruke koden 223489 når du registrerer deg (reklame).

 

lefsersukkerfrie lefser

 

Tobinekaker smaker alle best nystekte og gjerne med smør og ost. De kan også nytes med syltetøy som en liten søt dessert. Jeg laget mine nokså små, lag dem gjerne større om du vil. Tilpass bare størrelsen du ønsker ved å bruke en større utstikker. Jeg steker mine på takke. Har du ikke takke fungerer det fint å steke lefser i en tørr stekepanne på middels temperatur.

Jeg har valgt å bytte ut hvetemel med spelt. Spelt er litt lettere å fordøye enn vanlig hvetemel og både jeg og mange andre opplever at magen tolererer spelt bedre. I tillegg har jeg tilsatt litt havregryn i deigen.

 

lefserlefser kefirlefser uten sukkerlefser uten sukker

 

For å lage 40 små eller 20 store lefser trenger du:

600 g siktet spelt

80 g havregryn

1 ts hornsalt

1 ts natron

40 g sukrin+

50 g sukrin gold

1/2 dl fibersirup gold (65 gram)

60 g mykt smør

4 dl kefir

 

Slik gjør du:

Bland alt det tørre. Tilsett resten av ingrediensene og bland til du har en smidig og litt seig deig. Juster med litt mer mel om nødvendig. Dekk bakebollen med et lokk eller plast og la den hvile i kjøleskapet i 1/2 – 1 time.

Sett takken (eller stekepannen) på middels varme, uten å smøre den. Ha godt med mel på bakebordet og kna litt mel inn i deigen. Kjevle deigen ca 0,5 cm tykk. Stikk ut runde lefser ved hjelp av et glass eller lignende. Stek på begge sider til lefsene er gylne og gjennomstekte.

Legg nystekte lefser på rist og nyt mens de enda er lunkne.

6 comments
  1. Mari

    Skamgode! Laga desse i dag då eg lurte på kva eg skulle bruke all kefiren til.. skikkelig gode!

    1. Hege Cecilie

      Hei Kari-Lise 🙂 Sent svar fra meg herfra, men vi fikk avklart det via instagram. Nå vet jeg jo at du allerede har prøvd å steke i stekeovn og at det gikk helt strålende. 200 grader i 10 minutter var tilbakemeldingen jeg fikk fra deg! Det kan være kjekt å vite for andre som vil prøve seg på å steke i ovnen. Ha en fin dag 🙂 Hilsen Hege

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *