Loading...
Brød, muffins og annen bakstFrokost og lunsj

Grovt havrebrød

Brød med havre og spelt

Grove herlige havrebrød med masse smak og saftighet. Og det beste av alt, de krever lite jobbing. Havrebrød er en gjenganger og en stor favoritt hos oss, de lages om igjen og om igjen. Brødene holder seg saftige og ferske i dagesvis og er perfekte til matpakken.

Langtidsheving gjør brødene lettere fordøyelige, de blir altså snillere og mildere mot magen.

Karbohydratene vi finner i havre er av den langsomme typen som bremser blodsukkerstigningen litt. I tillegg er havre rikt på en spesiell type fiber kalt betaglukaner som kan bidra til å redusere kolesterolet og styrke immunforsvaret. Betaglukaner er mat for de gode bakteriene i tarmen vår. Nettopp disse bakteriene er enormt viktige for helsen, både når det gjelder den fysiske og psykiske helsen. Så spis din porsjon med havre hver dag og med god samvittighet. Havrebrød kommer du garantert til å kose deg med!

 

Grovt havrebrødHavrebrød

 

Ingredienser til grovt havrebrød (2 stk):

150 g lettkokte havregryn

150 g steel cut havregryn (kan byttes ut med helkorn havre eller mer havregryn)

5 dl kaldt vann

2 dl kefir

300 g siktet spelt

300 g sammalt spelt

1 ts salt

1 ss honning

3 ss olivenolje

et hjørne fersk gjær eller 1 ts tørrgjær

 

Brød med havre og spelt

 

Slik gjør du:

Ha havregryn, vann og kefir i bakebollen og la det stå i 15 minutter. Tilsett så resten av ingrediensene og la kjøkkenmaskinen gå på lav fart. Det går fint å blande deigen for hånd også. Juster eventuelt med litt ekstra mel. Deigen skal være litt seig, men slippe bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve over natten eller minst 6 timer.

Kle to brødformer med bakepapir. Ha deigen på melet bakebord og jobb litt mel inn i deigen. Del deigen i to emner som du former til brød. Legg over i brødformene og dekk til med et håndkle. La brødene heve i 60-90 minutter. Om du vil kan du pensle lett med vann og strø over litt havregryn før du steker brødene.

Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme. Stek brødene midt i ovnen i 30 minutter. Ta de så ut av brødformene og la de steke videre i 5-10 minutter til. Bank på undersiden av brødene, dersom de har en hul lyd er de ferdige.

Avkjøl havrebrød på rist. Brødene holder seg ferske i flere dager.

God appetitt!

 

 

6 comments
  1. Hege Cecilie

   Så kjekt at du likte havrebrødene Mariann:-) Her står deigen til heving nå, gleder meg allerede til nystekt brød til kvelds!

 1. Linn

  Hei.
  Sitter å ser på oppskriftene dine og finner mye godt.
  Jeg lurer bare på om jeg kan bytte ut spelt mel og andre gluteninnholdige melsorter med bokhvetemel eller hirsemel?? Vi har et par stk med cøliaki i huset.
  Mvh Linn

  1. Hege Cecilie

   Hei Linn! Så kjekt at du finner mye som ser godt ut på bloggen:-) Jeg har dessverre ikke så mye erfaring med å bake glutenfritt, ihvertfall ikke når det kommer til brødbaking… I pannekaker og vafler synes jeg en miks av bokhvetemel og havremel funker veldig bra så det kan du prøve. Jeg har forresten oppskrift på en helt magisk glutenfri sjokoladekake som jeg lover å dele på bloggen – jeg har bare planer om å prøve en liten justering som jeg tror vil, om mulig, gjøre den enda bedre!

  1. Hege Cecilie

   Hei Kathinka! Du kan bake brødet med bare vann. Eventuelt kan du ha i litt melkefri yoghurt, kokosyoghurt for eksempel 🙂 Hilsen Hege Cecilie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *