Loading...
Brød, muffins og annen bakst

Eltefritt grovbrød med havregryn, gresskarkjerner og sesamfrø

Eltefritt grovbrød med havregryn

Å lage eltefritt grovbrød med havregryn er lett som en lek! Du rører sammen deigen på få minutter på kvelden og steker brødene neste dag. Brødene smaker helt fantastisk og er både sunne og magevennlige.

Sliter du med en litt sensitiv mage kan det være langtidsheving som er løsningen. Ved å la deigen stå i mange timer vil fytinsyren i mel, frø og kjerner brytes ned. Vi mennesker klarer nemlig ikke å bryte ned fytinsyre og den skaper ofte problemer i fordøyelsen vår om den ikke får riktig behandling. Baker du eltefritt får du dermed et mer magevennlig brød.

Jeg har tilsatt havregryn, gresskarkjerner og sesamfrø i brødene. Det gir skikkelig saftige og smakfulle brød som holder seg ferske i flere dager. I tillegg gjør det brødene mer næringsrike.

Brødene inneholder også lite gjær. En teskje er nok til to brød.

Etter at foreldrene mine fikk denne oppskriften har de bakt eltefritt grovbrød med havregryn, frø og kjerner flere ganger i uken. Det er en stor favoritt både hos dem og hjemme hos oss!

Print Recipe
Eltefritt grovbrød med havregryn, gresskarkjerner og sesamfrø
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 45-50 minutter
Passive Time 10-16 timer
Porsjoner
brød
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 45-50 minutter
Passive Time 10-16 timer
Porsjoner
brød
Instruksjoner
  1. Bland alt det tørre i en bakebolle.
  2. Ha i vannet og rør det sammen til en litt klissete deig.
  3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og håndkle og la den stå på kjøkkenbenken over natten eller minst 8-10 timer.
  4. Neste morgen fordeler du deigen i to bakepapirkledde brødformer (størrelse 1,5 liter). Trykk deigen litt nedi formene ved hjelp av en våt skje eller sleiv. Strø over frø og kjerner.
  5. Dekk til formene og hev i 60-90 minutter.
  6. Sett stekeovnen på 220 grader, over- og undervarme.
  7. Sett brødene i varm ovn, på nederste rille på rist. Stek i 45-50 minutter. Kjernetemperatur skal være 96-97 grader.
  8. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.

3 comments
  1. Kirsti Skovly Forsth

    Hei! Jeg har diabetes 2 og rugmel anbefales. Det hever ikke blodsukkeret nevneverdig. Jeg har testet med blodsukkermålingen. Et veldig godt alternativ til hvetemel. Kan jeg bytte ut hvetemelet med rugmel, eller i alle fall halvparten eller 2/3 med rugmel? Jeg vet ikke om rugmel har de samme bakeegenskapene?
    Takk for svar!

    1. Hege Cecilie

      Hei! Rugmel har dessverre ikke like gode bakeegenskaper som hvete og spelt. Fordi rug har mindre innhold av gluten vil brødet bli mer kompakt enn et brød bakt med hvete/spelt. Du kan forsøke, men jeg kan ikke garantere for resultatet. Danske rugbrød vil være et godt alternativ (bare pass på om du kjøper i bakeri/butikk at de er grove og ikke bare tilsatt farge). Selv baker jeg 100% grovt dansk rugbrød med surdeig, der fungerer rug utmerket.
      Vennlig hilsen Hege Cecilie 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *