Loading...
Brød, muffins og annen bakst

Boller med kefir – verdens beste og saftigste boller

Boller med kefir - verdens beste og saftigste boller

Boller med kefir! Jeg har bakt mye boller i mitt liv, men ingen som er så gode som disse. Jeg bruker ofte kefir i rundstykker og brød, men har ikke kommet på å putte det i søtbakst. Før nå altså! Jeg kommer nok aldri til å bake andre boller enn disse. Deigen er helt magisk å jobbe med, så enkel å forme. I tillegg er holdbarheten på bollene bedre, kefir gjør at de ikke blir så fort tørre.

Som søtning har jeg brukt kokossukker. Det kan du fint bytte ut med vanlig sukker om du ønsker. I hele oppskriften som er nok til 16 boller er det bare 50 gram sukker. Likevel er de ferdige bollene skikkelig søte og gode.

Jeg baker mye med spelt, men når det gjelder søt gjærbakst er det ikke til å stikke under en stol at hvetemel gir det aller beste resultatet. Jeg velger derfor hvetemel. Det gir enda luftigere og mykere boller enn om du bruker spelt. Hvis du bruker spelt må du huske på å elte forsiktig. Da bør du smelte smøret og ha det i fra starten av i stedet for å tilsette det til slutt slik som oppskriften sier.

Boller med kefir er barnas favoritt. Verdens beste boller sier de, det er ikke rent lite! Spis dem som de er, ha på syltetøy eller hva med vaniljekrem og pisket krem for en luksusversjon?!

Prøv også mine eltefrie kanelsnurrer med kremosttopping 🙂

Boller med kefir
Verdens beste boller
Boller med kefir
Print Recipe
Boller med kefir - verdens beste og saftigste boller
Forberedelse 30 minutter
Koke/steketid 10-15 minutter
Passive Time 3 timer
Porsjoner
boller
Ingredienser
Forberedelse 30 minutter
Koke/steketid 10-15 minutter
Passive Time 3 timer
Porsjoner
boller
Ingredienser
Instruksjoner
 1. Ha alle ingrediensene med unntak av smøret og egget som skal brukes til pensling i bakebollen. Bruk kald kefir fra kjøleskapet, det er ikke nødvendig å varme den noe.
 2. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok og la den gå på sakte fart i 10 minutter. Om deigen virker fast tilsetter du en spiseskje ekstra kefir om gangen, eventuelt litt mel om den virker løs.
 3. Etter 10 minutter tilsetter du smøret i terninger. Elt på sakte til middels fart i ca 10 minutter, øk gjerne farten underveis. De siste minuttene kan du la maskinen gå på full fart.
 4. Du skal nå ha en glatt og smidig deig. Dekk bakebollen med plast og håndkle og sett den til heving i ca 1,5 time.
 5. Ha deigen på bakebordet og del i 16 deler. Trill til boller som du setter litt tett sammen på stekebrett kledd med bakepapir. Jeg liker å ha bollene i en form med litt høye kanter for at de skal vokse litt tett sammen.
 6. La bollene heve under klede til omtrent dobbel størrelse. Det tar 45-60 minutter avhengig av temperaturen i rommet.
 7. Sett ovnen på 225 grader, over- og undervarme.
 8. Pensle bollene med sammenpisket egg og sett i varm ovn. Stek i 10-15 minutter. Steketiden varierer etter hvor tett bollene står.
 9. Avkjøl bollene på rist.
Notater

Boller med kefir egner seg godt til å fryse. Frys dem i plastpose når de er avkjølt. Tin i romtemperatur. Du kan varme de tinte bollene i ovnen ved varmluft 180-200 grader i noen minutter for å få følelsen av nybakte boller 🙂

4 comments
 1. Emma

  Ser veldig deilig ut!
  Jeg har ikke eltemaskin, tror du det skal gå greit å elte deigen for hånd? Og hvor stor er formen du steker bollene i? Det ser veldig lekkert ut når de er i form!

  1. Hege Cecilie

   Hei Emma! Det går fint å elte deigen for hånd, det blir en liten treningsøkt 🙂 Elt godt og lenge, tilsett smøret i terninger og elt videre så lenge du orker! Formen jeg har brukt er 30×40 cm. Kos deg med skikkelig myke gode boller! Hilsen Hege Cecilie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *