Loading...
Småretter og tilbehør

Ramsløksalt – verdens beste salt

Ramsløksalt

Å lage hjemmelaget ramsløksalt er superenkelt. Du trenger bare to ingredienser: ramsløk og salt! Og litt tålmodighet for at det skal tørke. Når tørkingen er over har du smakfullt herlig salt som er perfekt til alt mulig; kjøtt, fisk, omelett, på nykokt egg, focaccia, poteter… Listen kunne fortsatt i det uendelige.

 

Ramsløksalt
Ramsløksalt

 

Fjorårets egenproduserte ramsløksalt gikk tomt for noen måneder siden og det har vært tilnærmet krise i heimen… Eldstemann sin favoritt er nemlig å ta en klype ramsløksalt mellom fingrene og spise det rent – med et stort smil om munnen! Vi har et butikkjøpt som måtte duge som erstatning i mellomtiden, men ingenting slår det hjemmelagde! I år lager vi litt mer, vi kan ikke risikere å gå tom igjen. Så bor du et sted der det vokser ramsløk må du komme deg ut for å plukke.

Ramsløk vokser vilt i lavlandet på skyggefulle, fuktige steder. Den kalles «vill hvitløk» fordi den har en smak og lukt som minner om hvitløk. Kommer du til et sted det vokser ramsløk vil du ikke være i tvil, du kjenner det på lukten! Ramløkbladene kan forveksles med liljekonvall som absolutt ikke skal spises, den er nemlig giftig. Er du usikker er det bare å lukte på et blad. Ramsløk lukter skikkelig hvitløk.

 

Ramsløk
Ramsløk vokser vilt og lukter hvitløk.

Ramsløk er kjent for å ha medisinske egenskaper, men når vi tørker ramsløkbladene mister de mye av disse egenskapene. Smaken er likevel på plass og kan nytes året rundt i ramløksalt. Fersk ramsløk kan tilsettes salater eller brukes som base i pesto. Eller hva med ramsløksmør? Så godt i bakt potet.

Vil du lese mer om ramsløk og dens egenskaper anbefaler jeg deg å besøke Urtekildens planteleksikon.

 

 

Til ramsløksalt trenger du:

100 g fersk ramsløk

250 g grovt salt, jeg bruker himalayasalt

 

Slik gjør du:

Del ramsløkbladene i grove biter og ha dem i en kjøkkenmaskin med kniver. Kjør til ramsløken er godt knust og tilnærmet grøtkonsistens. Ha deretter i saltet og kjør maskinen til alt er blandet. Du kan velge om du vil beholde saltet grovt eller la kjøkkenmaskinen gå til saltet får litt finere konsistens. Som regel beholder jeg det ganske grovt i første omgang. Når det er tørket får du et bedre inntrykk av grovheten og kan da justere ved å på ny kjøre ramsløksaltet i kjøkkenmaskinen.

Nå må ramsløksalt tørkes. Sett stekeovnen på 40 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir og spre ramsløksalt utover. La det stå i ovnen til det er tørt. Det er lurt å åpne opp ovnsdøren for å slippe ut fuktighet innimellom. Har du stekeovn som lar deg ha ovnsdøren åpen mens den er påskrudd (det vil nemlig ikke min…) kan du sette en sleiv i åpningen for god lufting. Snu litt på saltet noen ganger mens det er i ovnen. Eventuelt kan du la saltet stå i ovnen noen timer først for deretter å la det tørke i romtemperatur til det er helt tørt. Det tar lang tid, men vær sikker på at saltet er helt tørt før du har det over på glass. Beregn minst et døgn og lukt av ramsløk i hele huset 😉

Når ramsløksalt er helt tørt kan du la det få en runde i kjøkkenmaskinen om du vil ha en finere konsistens. Ofte vil det under tørketiden dannes litt klumper så jeg liker å la det få en rask omgang i maskinen uansett. Deler av saltet lar jeg være grovt mens noe kjører jeg til finere konsistens.

Ha ferdig ramsløksalt over på tette glass. Det holder seg leeeenge!

 

One comment
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *