Loading...
Middag

Fars løksuppe

Fars løksuppe

Løksuppe er perfekt høst- og vintermat. Min far pleide å lage en fantastisk god løksuppe, men da jeg spurte etter oppskriften klarte de ikke å finne den – tenk å rote bort noe slikt! 

Så da hadde jeg ikke noe annet valg enn å prøve å gjenskape den gode smaken. Og denne ble godkjent her i huset! Så gjenstår det å se om den godkjennes av foreldrene mine også 🙂

 

 

Løk er supermat på så mange vis. Løken er nemlig fiberrik. Den inneholder en type fiber som heter inulin som fungerer som mat for de gode tarmbakteriene dine. Og når vi vet hvor viktig tarmbakteriene er for helsen er det bare å spise løk så ofte vi klarer. Opplever du å få luft i magen av løk er det nettopp på grunn av disse fibrene som forer de gode bakteriene. 

Forskning har vist at reglmessig inntak av løk kan beskytte mot hjerte- og karsykdom samt at det er gunstig for blodtrykk og kolesterol.

Når løken varmebehandles blir smaken søtere og mindre skarp. Og gråter du når du skjærer løk?  Kjøp deg et par tette «løkbriller» eller sørg for å ha på deg linser om du har det, det hjelper! Men denne suppen er verdt å spandere noen tårer på altså!

Jeg serverer suppen med ostegratinerte krutonger og ekstra ost på toppen. Supergodt!

 

 

Ingredienser til løksuppe:

4 store løk

4 ss smør

4 fedd hvitløk

1 dl hvitvin, evt eplejuice

1 ss mel (hvete eller spelt)

1 liter kyllingkraft (du finner det blant annet i frysedisken på Rema)

1 ts timian

1 ts salt

pepper

 

Krutonger:

4 skiver brød, gjerne grovt

4 ss olivenolje

en liten ts salt

1 ts tørket timian

revet ost (jeg brukte en blanding av norvegia og parmesan – bruk det du har)

 

Slik gjør du:

Skjær løken i tynne ringer. Smelt smøret og stek løken på svak varme. La det surre i gryten i minst en time. Rør av og til. Det holder å steke løken i 15 minutter om du har dårlig tid, men resultatet blir absolutt best om du lar den surre lenge i smøret. 

Hakk hvitløk og la den surre med de siste 10 minuttene. Tilsett hvitvin. La det småkoke til vinen er nesten kokt inn. 

Ha så over mel og rør godt før du tilsetter timian og kyllingkraft. Kok opp og la det småkoke i 30-60 minutter. Smak til suppen med salt og pepper. 

Mens suppen koker gjør du klar krutongene. Sett ovnen på 220 grader. Skjær brødet i terninger. Bland olje, salt og timian i en bolle og vend brødbitene i blandingen. Legg brødet på et bakepapirkledt stekebrett og sett i varm ovn.  La steke i ca 5 minutter. Strø så over revet ost og la brødet steke videre til osten er smeltet og sprø. Sett gjerne på ovnens grillfunksjon de siste minuttene. 

Topp suppen med krutonger og revet ost.


2 comments
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *