Gå tilbake

Saftige surdeigsrundstykker med rug og hvete

Steketid 16 minutter
Rett Surdeig
Porsjoner 16 rundstykker

Ingredienser
  

  • 800 g vann
  • 200 g surdeig
  • 500 g siktet hvetemel
  • 400 g sammalt fin hvete
  • 100 g sammalt grov rug
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g solsikkekjerner
  • 20 g salt

Topping

  • Diverse frø og kjerner

FREMGANGSMÅTE
 

  • Ha vannet i en bakebolle
  • Tilsett surdeigen og rør til den er blandet godt ut. Bruk gjerne en liten visp eller en gaffel
  • Ha alt melet, sesamfrø og solsikkekjerner i bollen. Vent med saltet.
  • Rør med en sleiv eller hendene til alt er godt blandet.
  • Dekk til bakebollen og la den hvile i 1 time.
  • Strø saltet over deigen. Trykk saltet ned i deigen med fuktige fingre for å jobbe det inn i deigen. "Knip og dra" deretter i deigen med hendene til du har fått blandet saltet godt inn. Dekk til bakebollen og la deigen hvile i 30 minutter.
  • Nå er det klart for første strekk og brett. Fukt hånden med lunkent vann. Ta tak i en flik av deigen ved å kile hånden mellom deigen og bollen. Strekk den oppover og deretter over deigen til motsatt side av bollen. Snu litt på bollen. Ta tak i en ny flik av deigen og gjenta strekkingen og brettingen. Fortsett til du har fått strukket og brettet hele deigen.
  • La deigen hvile i 30 minutter. Gjenta strekk og brett og la deigen igjen hvile 30 minutter. Fortsett til du har gjennomført 4 strekk/brett. Du vil kjenne at deigen blir merkbart smidigere og strammere etterhvert som du strekker og bretter. Du kan gjerne bytte ut et par av strekk/brett med coil folds om du kjenner til den teknikken.
  • Sett så deigen til side og la den heve tildekket i romtemperatur i 2-3 timer.
  • Sett hele bakebollen i kjøleskapet til neste dag. Deigen kan stå minst 2-3 dager i kjøleskapet.
  • Når du er klar for å steke rundstykker setter du stekeovnen på 240 grader varmluft.
  • Gjør klart to stekebrett med bakepapir.
  • Strø frø og kjerner i et jevnt lag på kjøkkenbenken. Her har jeg brukt solsikkekjerner, sesamfrø og linfrø.
    Surdeigsrundstykker
  • Hvelv deigen over frø og kjerner ved å snu bakebollen opp/ned. Strekk den ut til passe størrelse.
    Rundstykker med surdeig
  • Ved hjelp av en fuktig deigskrape eller en skarp kniv deler du deigen i passe biter. Ha gjerne fuktige hender også. Flytt rundstykkene over på stekbrettene med frøene vendt opp.
    Enkle surdeigsrundstykker
  • Sett i varm ovn med en gang (kan selvfølgelig heve en halvtime om du ønsker). Stek i 8 minutter. Bytt så plass på brettene og stek i ca 8 minutter til.
  • Avkjøl rundstykkene på rist.

Merknader

Dersom du vil forme rundstykkene på en enda enklere måte kan du gjøre det! Da tar du tak i en bit av deigen i bakebollen med fuktig hånd og klipper av et rundstykke med en fuktig saks som du holder i andre hånden. Legg direkte på bakepapir eller rull i frø og kjerner først.