Loading...
Kaker, kjeks og desserter

Rabarbrapai uten sukker

Rabarbrapai

Rabarbrapai er noe av det beste jeg vet. Det smaker sommer, sol, søtt, syrlig og fantastisk. Sesongen for rabarbra er nå så ikke vent for lenge med å lage denne paien. Da rekker du å lage den flere ganger! Vanlig rabarbrapai inneholder nokså mye sukker for å mildne den syrlige smaken fra rabarbraen, men her får du en variant som er helt fri for raffinert hvitt sukker. I stedet er den søtet med kokosblomstsukker og sukrin+. Kokosblomstsukker inneholder kalorier, men påvirker ikke blodsukkeret ditt i så stor grad som hvitt sukker gjør.

 

Rabarbrapai
Rabarbrapai uten sukker
Rabarbrapai

 

Hvetemel er byttet ut med spelt og havregryn. Det gjør paien mer magevennlig siden både spelt og havre er snillere mot magen enn hvete.

Jeg hadde garantert ikke klart å smake forskjell på denne og en rabarbrapai søtet med sukker. Så da blir valget enkelt for meg! Jeg velger denne. Prøv den du også, du blir garantert fornøyd!

 

 

Ingredienser til rabarbrapai:

 

Paibunn:

150 g siktet spelt

50 g havregryn

125 g smør, i terninger – kaldt fra kjøleskapet

 

Topping:

100 g siktet spelt

50 g havregryn

1 ss sukrin +

4 ss kokosblomstsukker

80 g smør

 

Fyll:

800 g rabarbra

75 g sukrin+

75 g kokosblomstsukker

1 ts vaniljepulver

2 toppede ss maizena

 

Slik gjør du:

 

Start med å lage paibunnen. Ha alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen, jeg bruker K-spaden som følger med. Kjør til alt er godt blandet. Legg deigen i en plastpose og trykk den litt flat før du legger den i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Lag toppingen ved å ha alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen og kjøre til alt er blandet. Du trenger ikke å vaske bakebollen mellom paideigen og toppingen. Jeg bruker også hendene litt for å forme det til en klump. Sett til side i romtemperatur.

Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.

Ta paideigen ut fra kjøleskapet etter ca en halv time. Smør en paiform, min er 28 cm i diameter. Kjevle deigen ut på en stor bit plast (jeg klipper bare opp posen den lå i og bruker den). Klipp opp en pose som du legger over deigen også slik at deigen ligger mellom plast. Det gjør kjevlejobben mye enklere. Kjevle den litt større enn formen slik at den kan legges oppover kantene også. Fjern den øverste plasten. Legg så deigen i formen med plasten opp.  Fjern plasten når du har fått den på plass.

Sett formen i kjøleskapet mens du gjør klar fyllet.

Skjær rabarbraen i 2 cm store biter. Ha bitene i en bolle og bland med resten av ingrediensene. Hell fyllet over paideigen. Smuldre toppingen over.

Sett i varm ovn på nederste rille i 55-60 minutter. Legg gjerne et bakepair over etter ca 40 minutter dersom smuldredeigen begynner å bli mørk.

Server lun med en kule god vaniljeis eller pisket krem.

Oppbevar restene i kjøleskapet. Ps! Den smaker nesten like godt kald.

 

3 comments
  1. Venke Marczenko

    Hei Hege! Vurderer å lage denne i dag, men har ikke rabarbra. Har du prøvd å lage den med blåbær eller eple?

    1. Hege Cecilie

      Hei Venke! Jeg har ikke prøvd med noe annet enn rabarbra, men jeg vil tro at å bytte ut rabarbra med syrlige epler blir veldig godt. Jeg hadde nok redusert litt på søtningen, prøv deg frem 🙂 Hege

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *