Loading...
Brød, muffins og annen bakst

Eltefritt grovbrød med havre – med gjær eller surdeig

Eltefritt grovbrød med havre

Å bake eltefritt grovbrød er verdens enkleste sak! Du rører sammen deigen på kvelden og steker neste morgen. Brødene blir veldig saftige og er skikkelig gode. Supert matpakkebrød som alle liker!

Jeg bruker både havregryn og havrekli i brødene. Havre er et av våre sunneste kornslag. Vi finner både jern, sink, noen B-vitaminer, kobber og magnesium i havren. I tillegg inneholder det betaglukan, en gunstig type fiber som har vist seg å bidra til å senke kolesterolet.

Ellers er det både spelt og grov rug i disse brødene, men spelt kan du selvfølgelig bytte ut med hvetemel om du foretrekker det. Har du en litt sensitiv mage kan det oppleves bedre med spelt, men det viktigste er likevel langtidshevingen. Når vi lager eltefritt brød som får heve over mange timer får vi et brød som er snillere mot magen og i tillegg sunnere. Det skyldes at mikronæringsstoffene som finnes i kornet blir lettere tilgjengelige ved langtidsheving. Dermed klarer vi å utnytte disse næringsstoffene bedre. Du har kanskje hørt om fytinsyre? Den kan sees på som kornets skjold eller beskyttelse mot å bli spist. Kornet inneholder også et enzym som heter fytase som bryter ned fytinsyren når det blir behandlet riktig. Vi mennesker klarer ikke å fordøye fytinsyre. Ved å bløtlegge kornet «lurer» vi det til å aktivere fytase – dermed brytes fytinsyre ned og næringsstoffene blir gjort tilgjengelig. Vanskelig å forstå? Det viktigste å huske på er at når du baker langtidshevet brød får du et mer næringsrikt brød!

Eltefritt grovbrød kan bakes med gjær eller surdeig, begge deler fungerer veldig fint og gir bra resultat.

Brødene blir definert som grove på grovhetskalkulatoren, med 68% grovhet.

Dette brødet er bakt med gjær. Brødene blir luftige og fine både med gjær og surdeig.
Print Recipe
Eltefritt grovbrød med havre - med gjær eller surdeig
Forberedelse 5 min
Koke/steketid 45-50 min
Passive Time 12 timer
Porsjoner
brød
Ingredienser
Forberedelse 5 min
Koke/steketid 45-50 min
Passive Time 12 timer
Porsjoner
brød
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Bland alt det tørre i en bakebolle.
  2. Tilsett honning og vann. Bruker du surdeig rører du den ut i vannet før du heller det over i det tørre.
  3. Rør det raskt sammen til en seig deig.
  4. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la den stå i romtemperatur til neste dag (ca 12 timer).
  5. Fordel deigen i bakepapirkledde brødformer (3 stk 1-litersformer eller 2 stk 1,5-litersformer). Jevn ut overflaten ved hjelp av en fuktig skje. Strø over havregryn eller havrekli. Dekk til formene og la brødene heve i romtemperatur i 1-2 timer.
  6. Sett stekeovnen på 230 grader og la den bli varm.
  7. Sett brødformene på rist nederst i ovnen. Stek i 10 minutter. Skru så ned ovnen til 200 grader og la brødene steke videre i 35-40 minutter. Har du et steketermometer kan du sjekke at kjernetemperaturen er 97-98 grader.
  8. La brødene avkjøle på rist.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *