Loading...
Småretter og tilbehør

Fermenterte rødbeter

Fermenterte rødbeter

Liker du rødbeter kommer du til å elske fermenterte rødbeter! Det er mye bedre enn de syltede rødbetene du får kjøpt i butikken. I tillegg får du masse nyttige melkesyrebakterier på kjøpet om du velger denne varianten.

Fermentering er en gammel metode for å konservere matvarer. Holdbarheten forlenges i tillegg til at matvarene blir lettere fordøyelig og full av gode melkesyrebakterier (probiotika). Melkesyre er et helt naturlig konserveringsmiddel og forhindrer forråtnelse. På overflaten av grønnsaker finnes det en bakterie kalt lactobacillus som omgjør sukker og stivelse til melkesyre.

Rødbeter er fulle av næringsstoffer, blant annet vitamin C, folat og kalium. I tillegg er rødbeten rik på fiber og nitrat som kan ha en gunstig effekt på blodtrykket. Ved å fermentere rødbeten blir næringsstoffene bedre biotilgjengelige (tas bedre opp i tarmen). Så har du ikke prøvd fermenterte rødbeter før er det på tide nå.

Alt du trenger er rødbeter, salt og vann. Og et glass til å fermentere i. Salt spiller en veldig viktig rolle når du skal fermentere grønnsaker. Saltets funksjon er å holde de dårlige bakteriene unna for å gi de melkesyreproduserende bakteriene gode vilkår for å vokse. Saltet hindrer altså bakterier som forringer råvarene i å få utvikle seg inntil det er produsert nok melkesyre som konserverer maten.

Rødbeten har en fantastisk farge som kan sette flekker. Men visste du at fargen er noe av det beste med rødbeten? Den dype lillafargen skyldes nemlig kraftige antioksidanter med betennelsesdempende effekt.

 

Fermenterte rødbeter
Fermenterte rødbeter
Ferdig fermenterte rødbeter klar til å settes kaldt

 

Slik lager du fermenterte rødbeter:

 

Ingredienser

5-6 rødbeter, gjerne økologiske

1 liter vann

2 ss uraffinert salt, bruk gjerne himalayasalt

1-2 ss krydder, feks fennikelfrø eller karve (selv lager jeg dem som regel uten disse)

Norgesglass, IKEA-glass eller lignende

 

Fremgangsmåte

Lag saltlake ved å koke opp 1 liter vann og tilsett 2 ss salt. Rør til saltet er oppløst og la det avkjøle.

Skrell rødbetene og skjær dem i tynne skiver. Ha rødbetene over i et glass, la rødbetskivene ligge tettpakket i glasset. Hell over avkjølt saltlake slik at det dekker rødbetene. Pass på at glasset ikke er stappfullt, væsken vil stige under fermenteringen.

Det kan være lurt å legge noe over rødbetene for å forhindre at de flyter opp under fermenteringen. Det kan for eksempel være et kålblad eller et glass. Det er viktig at fermenteringen foregår lufttett for å forhindre muggdannelse. Det sikrer du ved å ha alt dekket av saltlake. Eventuelt kan du fylle en plastpose med litt saltlake og legge den som en vekt på toppen.

Sett på tett lokk (med gummiring). Det er ulike anbefalinger når det kommer til tett lokk eller ikke. Min erfaring er at ved fermentering av rødbeter fungerer tett lokk utmerket. Dette fordi mengden gass som dannes ved fermentering av rødbeter ikke er så stor. Det vil likevel dannes noe gass, denne må du slippe ut daglig. Det gjør du ved å trekke i strikken eller skru litt på lokket slik at luften slippes ut. Det kan være lurt å sette glasset på en tallerken i tilfelle litt væske renner ut når du lufter.

La glasset stå i romtemperatur i 3-7 dager.

Smak gjerne på rødbetene etter 3-4 dager. Det skal være en karakteristisk syrlig lukt og smak. La dem stå noen dager til om du ønsker dem syrligere. Selv lar jeg som regel rødbetene fermentere i 5 dager.

Når du er fornøyd med smaken settes hele glasset med tett lokk i kjøleskapet. Der holder de seg i en hel evighet.

 

Hva om det kommer mugg på de fermenterte rødbetene?

Om du skulle være så uheldig at du får mugg i glasset må du kaste alt og starte på ny. For å unngå mugg er det viktig med nok salt, rene glass fri for såperester og rene hender. I tillegg må rødbetene til enhver tid være dekket av væske mens de står i romtemperatur. Lufttilgang øker sjansen for mugg.

Noen ganger kan du gjøre alt helt riktig og likevel få mugg. Husk at dette er levende mat som påvirkes av råvarenes kvalitet, temperatur, om det utsettes for oksygen og så videre. Så om det skulle skje at du får mugg er det bare å brette opp ermene og starte på ny! Det skjer heldigvis ikke ofte. Jeg har fermentert i flere år og kun opplevd det et par ganger.

29 comments
    1. Hege Cecilie

      Hei! Jeg vil ikke anbefale å koke rødbetene først. Du vil da kunne ta knekken på noen av bakteriene som er viktige for å få satt i gang fermenteringen. Det som er lurt er å skjære rødbetskivene så tynne som mulig, du kan godt bruke en mandolin eller ostehøvel. Når vi fermenterer rødbeter blir de litt annerledes enn de syltede som er litt myke. En annen måte å fermentere rødbeter på er å skjære dem i små terninger og tilsette litt revet ingefær i glasset når du fermenterer. Jeg bruker omtrent en ts revet ingefær til en rødbete. Kjempegodt som middagtilbehør og på brødskiven!

  1. Egil

    Jeg har et annet spørsmål: Nå er det ingen rødbeter i butikkene – de kommer til høsten.
    Så da lurer jeg på….. Hva skjer hvis man fermenterer rødbeter som er syltet? Og allerede har vært igjennom en prosess med edikk? Kanskje ingen har prøvd det før, noengang 🙂 Men jeg har mange glass med syltede rødbeter og har fryktelig lyst til å prøve….

    1. Hege Cecilie

      Hei Egil:-) Beklager sent svar! Problemet med rødbetene du får kjøpt på glass i butikken er at de er kokt, da er også de gode bakteriene som setter i gang fermenteringsprosessen borte. Jeg vil derfor ikke anbefale å fermentere disse. Prøv med noe annet om du ikke får tak i rødbeter, hva med gulrot? Det er også veldig godt å fermentere 🙂 Hilsen Hege

  2. Maria J

    Hei! Jeg fermenterer noen rødbeter nå i et stort syltetøyglass uten strikk. Er strikken viktig, og hvorfor det? Jeg skrur opp lokket en til tre ganger daglig, er det greit? Har sørga for at saltlaken dekker rødbetene og det er fortsatt et par centimeter igjen i krukka. Takk!

    1. Hege Cecilie

      Hei Maria! Det går helt fint å fermentere i syltetøyglass slik som du gjør nå. Bare sørg for å holde rødbetene under væsken hele tiden. Hvor ofte du må skru opp lokket kommer an på hvor mye gass som dannes under fermenteringen. Fermentering av rødbeter lager ikke så mye gass så det kan være at en gang daglig er nok, prøv deg frem! Lykke til 🙂

  3. Solveig Saltbones

    Prøver meg på å fermentere økologiske rødbeter. Dette har gått flott ei heil uke, på kjøkkenbenken. Rødbetene smaker godt og det lukter fint og surt. Men plutselig i dag var det et hvitt litt seigt belegg på hele overflata. Hva kan det komme av og hva skal jeg gjøre med dette. Går det an å få det bort på noen måte? Har prøvd å fjerne dette og tørket godt av rundt kanten med papir. Vet ikke om det kanskje vil komme igjen. Er ny på fermenteringsfronten. Krukke og redskap har vært kokt og rent. Margun skriver noe om nelikspiker for å unngå denne muggen, det så jeg først i dag. Jeg har brukt karve som krydder slik jeg liker det sammen med rødbeter. Ja, ja vi får se, men tar gjerne imot noen komentarer.
    Alt godt til deg.

    1. Hege Cecilie

      Hei Solveig! Så kjekt at du prøver deg på å fermentere rødbeter. Det hvite belegget du har oppdaget på rødbetene dine kan høres ut som kahmgjær. Det er ikke farlig, men er litt plagsomt. Kahmgjær kommer av at rødbetene utsettes for luft så det er viktig å ikke lufte mer enn nødvendig. Du har gjort helt riktig ved å fjerne kahmgjæren. Får du ikke med det absolutt alt er det ingen krise. Jeg kan selvfølgelig ikke si sikkert at det er kahmgjær du har fått på rødbetene dine. Er det mugg må alt kastes. Mugg oppstår ofte i avgrensede flekker og de har gjerne litt «pels». Et tips som gjelder all fermentering av grønnsaker er å fylle opp krukker/glass nesten til toppen. Da vil det være lite luft (og både kahmgjær og mugg er avhengig av luft). La det gjerne være 3-4 cm igjen til toppen av glasset.
      Håper du fikk hjelp av dette.
      Ønsker deg en fin dag 🙂

      Hilsen Hege

  4. Turid

    Har vært uheldig å skjære litt for tykke skiver, idag på 4 dagen smakte jeg, ok smak, men de er så harde. Kan jeg ta de ut og skjære de i mindre biter nå, og legge de tilbake i glasset.
    Mvh Turid

    1. Hege Cecilie

      Hei Turid! Denne meldingen hadde gått meg hus forbi, beklager at jeg ikke har svart deg før. Det stemmer at rødbetene blir veldig harde om de ikke er i tynne nok skiver. Jeg er usikker på om det fungerer å skjære dem i mindre biter når de har fermentert en stund. Jeg ville ha ventet til de er ferdig fermentert siden de er sårbare for lufttilførsel. Du kan jo rive de ferdig fermenterte rødbetene på et rivjern om de fremdeles er for harde. Revne rødbeter er veldig godt på brødskiven og som tilbehør til middag. Lykke til 🙂

      Hilsen Hege

  5. Anita

    Hei! Har brukt din oppskrift, men nå etter en uke i romtemp smaker rødbetene bare saltlake. ikke noe digg. Har du tips?

    1. Hege Cecilie

      Hei Anita! Nei saltlake er jo ikke det beste i verden, forstår at det ikke er digg… Normalt smaker de ganske syrlig etter en uke. Prøv å la dem stå noen dager til og smak igjen. Jeg har dessverre ikke andre råd enn det. Lykke til 🙂 Hilsen Hege

  6. Maria

    Hei! Tusen takk for oversiktlig og grundig forklaring i denne oppskriften!

    Jeg har gjort alt som anvist, men har lagt litt spisskål-blad og trykket ned rødbetene med dette. Kålen ligger ikke tildekket av væsken overalt, men bør jeg da fjerne den for å unngå mugg på selve kålen? Er redd det skal oppstå mugg på kålen og at jeg må kaste alt.

    1. Hege Cecilie

      Hei Maria! Det kan være lurt å holde alt under væsken. Det kan du få til ved å sette et lite glass (for eksempel shotglass) eller lignende oppå spisskålbladet. Får du ikke det til kan du fylle litt saltvann i en plastpose og knytte den igjen. Legg den på toppen så vil den holde alt under væsken. Håper det går greit. Og spør igjen om noe er uklart. Fermenterte rødbeter er så godt! Hilsen Hege Cecilie 🙂

  7. Emma

    Hei Hege Cecilie!

    Takk for grundig innføring. Jeg fermenterer for første gang (hurra!) og har fulgt fremgangsmåten bortsett fra at det er gulrøtter jeg har valgt å fermentere.

    Spørsmål: når grønnsakene er ferdig fermentert og settes i kjøleskap, kan jeg da fjerne loddet på toppen? Grønnsakene (i dette tilfellet gulrøtter) flyter opp til overflaten. Min refleksjon er at det egentlig er helt greit når de er satt kjølig, fordi fermenteringsprosessen ikke lenger pågår og faren for å danne mugg er borte. Er du enig?

    Loddet jeg har brukt på toppen er nemlig veldig upraktisk, og det hadde vært fint å ikke måtte fjerne dette hver gang jeg skal forsyne meg av godsakene.

    Håper du har noen gode innspill!

    1. Hege Cecilie

      Hei Emma! Beklager så mye at du ikke har fått svar, jeg har ikke sett denne kommentaren. Veldig kjekt at du prøver deg på fermentering 🙂 Håper det har gått greit? Når grønnsakene er ferdig fermentert og klar for kjøleskapet fjerner du loddet på toppen ja. Det gjør ingenting om de flyter så lenge de står i et tett glass i kjøleskapet. Så du tenkte helt riktig her! Ha en fin dag 🙂

      Hilsen Hege Cecilie

  8. Henning Jensen

    Hei
    Er helt nybegynner innen fermetering. Har set på noen videoer fra Ukraina hvor røbeter fermeteres til bruk i bla. Ukrainsk rød Borscht. Det brukes ikke saltlake, men kun ren vann sammen med karve og pepperrot. Er det uheldig å ikke bruke saltlake eller vil det gå greit?

  9. Linda

    Hei 🙂
    Eg skal starte med litt fermeteriøg. Og lurer på, de kan jo stå lenge når det er fermetert og ikke åpnet. Du hadde et glass som sto i tre år 🙂 Men hvor lang ca er holdbarheten etter man er begynt å bruke av de fermenterte grønnsakene? Og då må de stå kaldt i kjøleskapet?
    Ser det bildet med mange forskjellige glass, og då er det jo mest praktisk at man kan ta litt av forskjellige. Men om alle glass man begynner på må stå i kjøleskapet, så blir det jo ganske fullt i kjøleskapet….

    Hilsen Linda 🙂

    1. Hege Cecilie

      Hei Linda! Så kjekt at du vil prøve deg på fermentering! Holdbarheten varierer etter hva du har fermentert. Inneholder grønnsakene frukt, som for eksempel ananas eller eple sammen med kålet, blir holdbarheten redusert. Det samme gjelder blant annet tomater, de smaker best når de ikke har stått for lenge. Det blir fort fullt i kjøleskapet om du lager for mange ting så det kan være lurt å velge deg ut noen få ting du vil fermentere om gangen 🙂

      Hilsen Hege Cecilie

  10. Katrine

    Hei
    Leste kommentarene og så for sent at det ikke skulle være kokte rødbeter. Er det mulig å tilføre litt Molkosan for å få igang fermenteringen i saltlaken? Helt fersk i faget.

    1. Hege Cecilie

      Hei! Jeg har ikke prøvd det selv, men har nylig hørt om enkelte som har brukt bakte rødbeter med bra resultat. Prøv og se hvordan det går 🙂
      Hilsen Hege Cecilie

    1. Hege Cecilie

      Hei! Saltet er viktig for å hindre uønskede bakterier i å utvikle seg i starten av fermenteringen. Du bør derfor følge ekstra godt med for å se at det ikke blir mugg på rødbetene. Alternativt kan du lage ny saltlake med 2 ss salt og bytte ut hele eller deler av laken rødbetene nå ligger i med den 🙂
      Hilsen Hege Cecilie

  11. Britt Galaaen

    Hei
    Jeg satte glasset direkte i kjøleskap og det har stått der i 2 mnd, rødbetene er fortsatt litt harde, kan jeg sette det på kjøkkenbenken noen dager nå?
    Hilsen Britt

    1. Hege Cecilie

      Hei Britt! Det er jeg usikker på… Har de ikke stått i romtemperatur i det hele tatt? Når du fermenterer bør rødbetene stå i romtemperatur i noen dager, det er da fermenteringen foregår. Når de settes kaldt går denne prosessen veldig sakte. Rødbeter vil fortsatt være nokså harde selv om de er fermenterte, det er derfor viktig å skjære dem i tynne nok skiver eller biter før de fermenteres.
      Hilsen Hege Cecilie 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *